Wanneer ga je naar een relatietherapeut?

Eigenlijk is het altijd goed om eens naar een relatietherapeut te gaan. Zelfs als het allemaal wel goed gaat tussen jullie kan relatietherapie zorgen voor frisse energie en nieuwe inzichten.

Uit het oog

Een relatie wordt op een gegeven moment namelijk een beetje vanzelfsprekend. Je kent elkaar door en door (of in ieder geval: zo lijkt het), jullie hebben het hartstikke druk met van alles en nog wat en, ook al ben je nog zo vaak samen, je verliest elkaar een beetje uit het oog. Je hoeft geen moeite meer te doen. En dat doe je dan ook steeds een beetje minder.

Elke relatie verdient aandacht, een kritische blik en van tijd tot tijd serieuze reflectie. Bijna niemand neemt daar de tijd voor. In onze ogen is dat doodzonde; want je kunt er niet alleen veel ellende mee voorkomen, maar jullie relatie wordt ook dieper, mooier en rijker als je elkaar kunt blijven stimuleren en laten groeien.

Er is crisis

Maar waarschijnlijk ben je niet hier om je goede relatie te verdiepen. Waarschijnlijk zitten jullie, of jij of de ander, nu in een vorm van een crisis. Misschien is er wel iets heftigs gebeurt, misschien heeft een van jullie psychologische problemen waar de ander maar moeilijk mee om kan gaan. Of, jullie zijn gewoon van elkaar vervreemd, de ruzies vermoeien je en je vraagt je af hoe lang je nog bij elkaar blijft.

Welke reden het ook is; dát je hier bent, en dát je dit leest is reden genoeg om ook de volgende stap te zetten. Bel ons even op, we maken een afspraak en wij kunnen jullie precies vertellen wat wij voor jullie kunnen betekenen.

En wat nou als de ander niet wil?

Als eerste: om uit deze crisis te komen, om jullie relatie te veranderen moeten jullie allebei willen en bereid zijn er werk voor te doen.
Maar; zo simpel is het niet altijd. Wij zullen in de eerste afspraken, met jullie samen en ieder afzonderlijk onderzoeken of jullie allebei het werk willen doen dat nodig is.

Ik krijg vast van alles de schuld

In veel ruzies lijkt het soms alsof een relatietherapeut de scheidsrechter moet zijn – ‘zie je wel, zij vond ook dat…’. Jullie zullen welke relatietherapeut dan ook, nooit kunnen verleiden om partij te kiezen. Simpelweg omdat in onze ogen niet jij, noch de ander het probleem veroorzaakt, maar jullie interactie.
Je gaat van ons dus nergens de schuld van krijgen. En wij gaan je ook niet helpen je gelijk te krijgen.

Werkt zo’n therapie nou?

Ja, relatietherapie, en zeker de methode waar wij mee werken (Emotionally Focussed Therapy) is heel succesvol. Zeker als jullie in de tweede fase van de behandeling komen, is de kans op terugval heel klein. Evengoed komt het voor dat stellen besluiten toch uit elkaar te gaan.

Respectvol uit elkaar gaan

Je kunt op heel veel manieren uit elkaar gaan. Wij kunnen jullie begeleiden het op een respectvolle manier te doen. Respectvol naar jullie tijd samen, naar de ander, jezelf en naar eventuele kinderen. Uit elkaar gaan is veel meer dan een punt zetten en alleen doorgaan. Als je dat samen zorgvuldig doet, sluit je een periode van jouw/jullie leven op een waardige manier of.

Heb je vragen over je relatie?

Kijk dan even op het gratis forum over relatietherapie van Psycholoog NU! In dit forum kun je anoniem en gratis al je vragen stellen aan een ervaren relatietherapeut bij jou in de buurt, waaronder wij.

Contact relatietherapeut Amsterdam

Blijf niet twijfelen, maar neem contact op voor advies in jullie situatie. Ook voor vragen of meer informatie: wij beantwoorden graag al je vragen. Bel ons vrijblijvend op 020 – 261 04 55. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 20.30 en op vrijdagen tot 17.30. Je mag ons ook een bericht sturen.