Emotionally Focused Therapy (EFT) Amsterdam

Emotionally Focused Therapy is een hele succesvolle manier om je door een moeilijke periode in een relatie te loodsen.

De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten (of juist van elkaar verwijderd zijn) omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan. En dat gaat van kwaad tot erger.

Jullie reageren allergisch op bepaalde aspecten van elkaar of jullie zonderen je juist af. Hoe langer dit patroon bestaat, hoe meer jullie relatie erdoor ‘besmet’ raakt. Uiteindelijk draaien jullie elke keer weer hetzelfde riedeltje af. Jullie zijn moe; moe om nog te ‘strijden’, moe om het anders te doen.
Emotionally Focused Therapy laat je zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Ik heb ook gevoelens!

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Het gaat zo snel, en ook al wil je het deze keer anders doen en ga je je niet wéér zo op de kast laten jagen – het gebeurt toch.

Dat komt omdat de basis emotioneel is.

We gaan die emoties vinden, bespreken en uitdiepen. Met elkaar. Je zult merken dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.
In de therapie richt ik me op het vergroten van veiligheid en intimiteit en breng via de emoties beweging en verandering.

Drie fases van Emotionally Focused Couple Therapy

Jullie zullen drie fases doorlopen:

  1. Doorbreek de protestpolka: we zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt. Voordat we ook maar iets kunnen doen, zullen we de patronen doorbreken die jullie nu gevangen houden;
  2. Verkennen van jezelf en de ander: we geven verdieping. Nu jullie weer in gesprek kunnen komen, kunnen jullie ook weer kwetsbaar zijn en jezelf en elkaar opnieuw ontdekken;
  3. Plannen maken: en tot elkaar komen.

Heb je vragen over je relatie?

Kijk dan even op het gratis forum over relatietherapie van Psycholoog NU! In dit forum kun je anoniem en gratis al je vragen stellen aan een ervaren relatietherapeut bij jou in de buurt, waaronder ik zelf.

Contact relatietherapeut Amsterdam

Blijf niet twijfelen, maar neem contact op voor advies in jullie situatie. Ook voor vragen of meer informatie. Wij beantwoorden graag al je vragen. Bel ons op 020 – 261 04 55. Voor meer relatietherapeuten in de buurt kun je terecht op de website van Psyned.