De drie fasen van relatietherapie bij Renée Verbrugge

Doorbreek de protestpolka

Zoals het nu gaat, komen jullie nergens. Elk gesprek, elke poging tot contact verzandt in hetzelfde riedeltje. Er zijn drie soorten riedeltjes, je zou dat de protest-polka kunnen noemen.

  • Polka van conflict
    Jullie bewegen recht tegen elkaar in. Vindt de één dit, dan moet de ander wel dat vinden. Het knalt voortdurend. Geen van beiden wijkt ook maar een millimeter.
  • Polka van de jacht
    De één jaagt de ander achterna, die zich steeds meer terugtrekt en wegvlucht in klusjes, computer, hobby (de tuin, de garage, de auto). In gesprekken gebeurt hetzelfde, de één jaagt, de ander vlucht.
  • Polka van eenzaamheid
    Jullie bewegen van elkaar weg. Het is stil, geen van beiden probeert nog iets. En ook al lijkt het vreedzaam in huis, dat is het allerminst.

Alle drie de dansen komen voor in elke relatie. Wij gaan op zoek naar de bij jullie meest dominante. Overigens, de Polka van eenzaamheid gaat, als we aan het werk gaan, ons het meeste moeite kosten.

De twee anderen hebben met elkaar gemeen dat jullie allebei ‘willen’ er is wens tot toenadering, jullie proberen. Bij de polka van eenzaamheid is er een gedeelde apathie en wanhoop. Ook dát patroon kan doorbroken worden, maar het is hard werken. Deze dans van jullie is hardnekkig; vaak heb je hem ook niet echt door en als je hem dan doorhebt is het maar moeilijk hem te overwinnen. Meestal komt het patroon ook tijdens de sessies bij mij goed naar voren en kan ik jullie helpen in te zien wat jullie standaardmechaniek van handelen is. Dat duurt ongeveer 4 tot 5 keer. Dan komt fase 2.

Verkennen en erkennen van jezelf en de ander

Als de protestpolka doorbroken is, is er ruimte om te werken. Aan de ene kant hebben jullie dan al heel veel bereikt, en ik merk ook dat stellen die in deze fase aankomen nog maar zelden terugvallen. Aan de andere kant is het lastig jezelf kwetsbaar op te stellen, als je al weet wat er diep van binnen speelt. In deze fase gaat het om die diepgewortelde emoties die je als mens bepalen. Wensen die je hebt, wat je nodig hebt om jou te zijn, waar je nog ‘onaf’ bent, wat je schaduwkant is. Geen lichte fase, alhoewel het resultaat wél heel licht is, van de meeste stellen valt een last als de onnoembare onderwerpen gezegd worden en niet door het standaarddansje worden vernietigd.

Plannen maken

De problemen die jullie dachten te hebben blijken nu kleinigheden en lossen jullie vrij makkelijk op. Het is tijd vooruit te gaan, plannen te maken samen. Een vakantie, leuke dingen doen, samen de wereld in.

Heb je vragen over je relatie?

Kijk dan even op het gratis forum over relatietherapie van Psycholoog NU! In dit forum kun je anoniem en gratis al je vragen stellen aan een ervaren relatietherapeut bij jou in de buurt, waaronder ik zelf.

Contact relatietherapeut Amsterdam

Blijf niet twijfelen, maar neem contact op voor advies in jullie situatie. Ook voor vragen of meer informatie. Wij beantwoorden graag al je vragen. Bel ons op 020 – 261 04 55. Voor meer relatietherapeuten in de buurt kun je terecht op de website van Psyned.